Cupcake ini ditempah oleh kawan saya, Kak Ayu sempena hari lahir puterinya yang ke-5.Biasanya lepas bakar kek dan disejukkan saya akan
proceed untuk
deco.Tapi kali ini,saya ingin letakkan beberapa
layer of filling sebelum letak
topping dan
deco.Jadi kek vanilla yang saya masak kali ini juga saya kurangkan sukatan gulanya.Bolehla dinamakan
sugarless vanilla cake.

Untuk
filling yang pertama,saya telah masukkan sedikit
chocolate chips ke dalam setiap cup sejurus selepas kek keluar dari oven.
Chocolate chips tersebut akan cair.

Kemudian saya masukkan pula sedikit
peanut butter ke dalam setiap
cupcake bersama
chocolate chips yang telah mencair tadi.

Pertama kali saya mencuba
creamcheese topping untuk
cupcake.Rasenye saya patut lebihkan
icing sugar supaya
topping tak terlalu lembut.Tapi saya sukakan rasenyer yang lebih sedap daripada
buttercream (pendapat peribadi saya)
Number 5 ini diperbuat daripada
royal icing.Saya telah siapkan
edible royal icing ini beberapa hari sebelumnya.Saya campakkan
sprinkle ke atas cupcake.

Juga diletakkan
blossom gumpaste yang masih ada stock :D

Inilah hasilnya.Huruf2 diperbuat daripada
roll out fondant.Begitu juga
blossom2 kecil.Dedaun adalah daripada
royal icing.
Happy 5th Birthday Dina! Terima kasih kepada Kak Ayu.
Note:Saya sedia menerima tempahan untuk sekitar Seremban.Untuk pertanyaan lanjut hubungi Kham(013 3943103) atau boleh tinggalkan message di facebook:khamsaini johari atau boleh juga e-mail di kham_joe@yahoo.com
No comments:
Post a Comment