Sebenarnya untuk entry kali ini,saya ingin berkongsi resipi blueberry cheese tart dengan anda yang mungkin juga menggemarinya dan ingin cuba buat sendiri.Resipi yang nenek nak turunkan ini merupakan resipi yang nenek paling suka guna bila nak buat mini tart.Cucu2 cepat salin..hahaha....ekau copy print yo lah...zaman dah canggih....hikhikhik...

130 gram mentega
70 gram gula aising
250 gram tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air sejuk dari peti ais
Cara-cara:
1.Ayak tepung dan gula kedalam mangkuk adunan.
2.Satukan mentega dan tepung.Adun bersama.
3.Masukkan kuning telur,esen vanila dan air sejuk.
4.Gaul hingga menjadi doh.Sejukkan sebentar di dalam peti ais
*Saya selalu menyimpan doh yang sudah siap di dalam 'zipper bag'.Jika saya tidak dapat menghabiskan doh itu, saya akan simpan lebihan doh tersebut di bahagian biasa di dalam peti sejuk,Apabila ingin menggunakannya, saya akan keluarkan doh dari peti sejuk, dan biarkan kepada suhu bilik sebelum menggunakannya.
Cara-cara membuat tart shell:
1.Bulatkan sedikit doh.Tekan doh ke dasar acuan dengan ibu jari.Ratakan dari bahagian bawah hingga ke sekeliling acuan membentuk kawah (jangan terlalu tebal atau terlalu nipis)
2.Cucuk-cucukkan doh dengan garpu untuk menyingkirkan gelembung-gelembung udara yang mungkin terperangkap.
3.Bakar doh dengan suhu 150-160 darjah celcius selama 10 hingga 15 minit.
4.Keluarkan doh daripada acuan dan masukkan ke dalam bekas kertas yang sesuai.
*doh boleh dibuat lebih awal dan seeloknya disimpan di dalam bekas kedap udara.

250 gram 'cream cheese'
2 biji telur gred B
70 gram gula aising
70 gram 'yoghurt'/'sour cream'
Blueberry filling secukupnya
Cara-cara:
1.Putar 'cream cheese' hingga sebati dan lembut.
2.Masukkan gula aising dan putar lagi.
3.Masukkan 'yoghurt' atau 'sour cream'.Terus putar.
4.Masukkan telur dan putar sehingga semua bahan sebati.
5.Masukkan sedikit blueberry filling ke dalam doh tart yang telah dibakar sebelumnya.Kemudian sudukan sedikit 'cheese filling'
6.Titikkan sedikit pewarna ungu,dan lorekkan.
7.Bakar selama 10-15 minit pada suhu 150-160 darjah celcius (note:suhu setiap oven mungkin berbeza)

Tart Dimension: Diamater bawah-4cm, diameter atas-6.5cm, tinggi-2cm.
Note:Saya sedia menerima tempahan untuk sekitar Seremban.Untuk pertanyaan lanjut hubungi Kham(013 3943103) atau boleh tinggalkan message di facebook:khamsaini johari atau boleh juga e-mail di kham_joe@yahoo.com
No comments:
Post a Comment