Bahagian hadapan recipe card.
Kalau anda berminat nak membuatnya di rumah, please click gambar di atas for full recipe.
Sebab saya dah try, kalau ikut sukatan di atas...erghhhh... cake ini memang sangat manis.Belum lagi letak topping dan filling.Kurang2kanlah gula untuk kurang rasa manis :D
Kalau anda berminat nak membuatnya di rumah, please click gambar di atas for full recipe.
Sebab saya dah try, kalau ikut sukatan di atas...erghhhh... cake ini memang sangat manis.Belum lagi letak topping dan filling.Kurang2kanlah gula untuk kurang rasa manis :D
Macam inilah cake yang telah siap baked.Ermsss, kalau ikut waktu dan temperature memasak yang dicadangkan, kek saya masih belum well-baked. So kadar waktu memasak dan temperaturenye, bergantung kepada oven masing2.
Kerak atas dan sisi saya potong dan ketepikan.Kemudian kek di potong into layers sebelum letak filling.
Kerak atas dan sisi saya potong dan ketepikan.Kemudian kek di potong into layers sebelum letak filling.
Bagi yang pertama kali membaca entry ini, jika anda ingin mengetahui tentang recipe card idea pls click label: Resipi di bahagian bawah entry ini.
Saya terpaksa lipat2kan resipi ini untuk dimuatkan kepada sekeping card stock sahaja.
Saya terpaksa lipat2kan resipi ini untuk dimuatkan kepada sekeping card stock sahaja.
Truffle mixture recipe. (Untuk dijadikan Filling dan direserve sikit untuk piping atas dan sisi kek)
Memula saya ikut arahan pada resipi macam inilah jadinya.Pelik.Mungkin juga saya yang salah baca arahan pada resipi tu.Maklumle, resipi citer dalam bahasa omputih.Kesudahannya saya telah beat guna hand mixer.Hasilnya lebih baik daripada gambar kat atas ni.Kes terlupa nak ambil gambar-tapi color pun menjadi lebih lighter (leh tengok kat gambar complete cake).
So, untuk susun atur kek dan macamana nak gunakan filling dan topping, sila click gambar di atas, untuk view yang lebih jelas.
Tips yang diberi tu, memang patut diikut especially yang diberitahu kek tu sesuai dimakan pada suhu bilik.Kalau simpan dalam fridge mebbe sebab buat pada malamnya, elok dikeluarkan kek tue 2 atau 3 jam lebih awal sebelum majlis.Kalau tak, kek akan menjadi sangat mampat a.k.a keras.
Tips yang diberi tu, memang patut diikut especially yang diberitahu kek tu sesuai dimakan pada suhu bilik.Kalau simpan dalam fridge mebbe sebab buat pada malamnya, elok dikeluarkan kek tue 2 atau 3 jam lebih awal sebelum majlis.Kalau tak, kek akan menjadi sangat mampat a.k.a keras.
Lebihan filling saya buat seperti yang dicadangkan oleh resipi iaitu menggunakan nozzle star untuk menghias sisi atas dan bawah kek.Terpulang selebihnya bagaimana anda nak deco- ur cake-ur choice :D
Secara peribadi, saya suka rasanya yang sangat kaya dengan chocolate.Sangat tak sesuai untukmereka yang sedang dalam diet.
Selamat Mencuba!
Secara peribadi, saya suka rasanya yang sangat kaya dengan chocolate.Sangat tak sesuai untukmereka yang sedang dalam diet.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment